Liikeanalyysilla dataa jääkiekkoilijan kehittämisen tueksi

Liikeanalyysilla dataa jääkiekkoilijan kehittämisen tueksi

Teimme keväällä 2024  yhteistyössä Imatran Ketterän juniorien kanssa liikeanalyysimittauksen. Mittauksen ja analysoinnin suorittanut LAB WellTechin asiantuntija, fysioterapian lehtori Asko Kilpeläinen kertoo analyysin havainnoista ja löydöksistä LAB Focus -blogialustalta löytyvässä blogiartikkelissa.

Dataan pohjautuvia löydöksiä jääkiekkoilijan kehittämiseksi

Suoritimme viime keväänä liikeanalyysimittauksen Imatran Ketterän U14 -juniorille. Analyysissa haettiin dataan pohjautuvia löydöksiä, joita voitaisiin hyödyntää jääkiekkoilijan kehittämiseksi: luistelutekniikan optimointiin, yksilöharjoittelun tueksi sekä löytää pitkän aikavälin hyötyä vammojen ennaltaehkäisyyn. Oleellisimmat analyysistä tehdyt löydökset liittyivät lonkan koukistajien voimaan ja symmetrisyyteen, pelaajan kätisyydestä johtuviin eroihin sekä massakeskipisteen hallintaan ja potkun tehokkuuteen.

Samat kehityskohteet juniori- ja ammattipelaajilla

Imatran Ketterän juniorien kehityspäällikkö Tero Sainion mukaan liikeanalyysista saatu tieto hyödyttää erityisesti voimaharjoittelun ja yksilöllisten tukiharjoitteiden kehittämisessä. Hänen mukaansa kehityskohteet ovat hyvin samankaltaisia, puhuttiin sitten junioriurheilijasta, tai ammattiurheilijasta.

Kilpeläinen perkaa liikeanalyysin löydöksiä tarkemmin artikkelissaan LAB Focus -blogialustalla. Käy lukemassa hänen ajatuksiaan TÄÄLTÄ.

Liikeanalyysi avuksi työhyvinvoinnin kehittämisessä

Liikeanalyysin tuomat mahdollisuudet ovat puhuttaneet runsaasti viime aikoina. Erityisesti palvelun hyödyntäminen työhyvinvoinnin kehittämiseen on kiinnostanut eri alojen yrityksiä. Ja miksei kiinnostaisi, onhan työntekijöiden fyysinen hyvinvointi iso osa työhyvinvoinnin kokonaisuutta ja siihen kohdistuvat kehitysprojektit tärkeä palanen vastuullisesti toimivan yrityksen strategiaa. Ergonomia on tärkeää kaikilla aloilla, olipa kyse fyysisesti voimakkaasti kuormittavista töistä, myymälätyöstä tai vaikkapa asiantuntijatyöstä näyttöpäätteellä. Liikeanalyysin avulla työn ja työsuoritteiden rasituksiin päästään puuttumaan jo ennen kuin ne ehtivät aiheuttamaan työntekijöille terveysongelmia.
Liikeanalyysin hyödyntäminen työhyvinvoinnin kehittämiseen tarjoaa mielenkiintoisen mahdollisuuden esimerkiksi osana yrityksen työterveyspalvelua. Tällaisessa tapauksessa mittaustulosten analysointi ja sitä seuraavat toimienpide-ehdotukset toteutetaan yhteistyössä työterveyden palvelutarjoajan kanssa.
LAB-ammattikorkeakoulussa liikeanalyysia on tehty jo vuodesta 2016. Mittaukset ovat liittyneet erilaisiin urheilu- ja työsuorituksiin niin simuloiduissa kuin oikeissakin tilanteissa.

Tsekkaa verkkosivustoltamme HYVINVOINNIN DATA.

KATSO VIDEO

Piirroskuva, jossa hoitaja seisoo useiden tietokonenäyttöjen keskellä